Seleccionar página

Avui dia, moltes persones pateixen dolor articular. Una alimentació adequada pot ajudar a revertir en gran mesura els símptomes del dolor articular. Mantenir una bona dieta és fonamental per millorar l’artritis, ja que pot evitar la inflamació i contrarestar-ne els efectes. Les persones que pateixen aquesta malaltia viuen diàriament amb dolor i cruiximents. Una dieta equilibrada pot ajudar-los a perdre pes i a conviure millor amb la malaltia. 

Aliments per a combatre l’artritis

Aquests són alguns dels aliments més recomanables per tractar-la i per nodrir els ossos, cartílags i tendons:

  • Aliments rics en àcids grassos omega-3: peix, fruits secs… Els àcids grassos omega-3 disminueixen la producció de substàncies químiques que propaguen la inflamació i inhibeixen els enzims que la provoquen. A més, aliments com el peix, ric en vitamina D, ajuden a prevenir la inflamació i el dolor. Si pateixes artritis, assegura’t de consumir almenys un gram d’omega-3 al dia.
  • Oli d’oliva verge extra: L’oli d’oliva conté una substància que bloqueja els enzims responsables de la inflamació. Segons estudis recents, tres cullerades d’oli d’oliva verge extra equivalen a una dècima part d’una dosi d’ibuprofèn. Increïble, oi? Tot i així, no cal abusar-ne! Amb una cullerada al dia n’hi ha prou.
  • Pebrots, cítrics i altres aliments rics en vitamina C: La vitamina C és essencial per a l’absorció i protecció del col·lagen, principal component dels cartílags. Tot i que és molt beneficiós, no cal abusar-ne, ja que pot ser contraproduent en casos d’osteoartritis. L’ideal seria consumir entre 200 i 500 mg de vitamina C al dia, preferiblement a través d’aliments naturals en lloc de suplements.
  • Nous de Brasil: Són una important font de seleni, essencial per combatre l’artritis. Aquest mineral ajuda als antioxidants a eliminar els radicals lliures que ataquen les cèl·lules, regula la glàndula tiroide i ajuda a prevenir alguns tipus de càncer. El consum ideal de seleni és entre 55 i 200 micrograms al dia. Si les nous no t’agraden, pots optar per tonyina, vedella, gall d’indi o farina de civada.
  • Cebes i porros: Els dos contenen quercetina: un antioxidant que inhibeix la inflamació de manera similar a com ho fa una aspirina o un ibuprofèn. Altres aliments rics en quercetina són les pomes, les cols i els tomàquets cherry.
  • Te verd: Aquest te és un dels més rics en antioxidants. Estudis recents han demostrat que la epigalocatequina-3-galato, un dels seus antioxidants, disminueix el dolor en pacients amb artritis. Si en beus, evita les versions descafeïnades.

Aliments a evitar si tens artritis

A més dels aliments recomanables, n’hi ha altres que cal evitar per no agreujar el dolor articular. Tres grans exemples són:

  • Marisc i carn roja (si es té gota): Contenen molt àcid úric, que es pot acumular a les articulacions, i purina, present també a la llet i la cervesa. Es recomana no consumir més de 17 grams de carn magra, pollastre o peix al dia, complementant la resta de proteïna amb llegums.
  • Oli de gira-sol i de soja: Aquests olis tenen alts nivells d’àcids grassos omega-6, que augmenten la inflamació. Estigues atent als aliments processats, ja que sovint contenen aquests tipus d’olis.
  • Sucre: Augmenta la inflamació i dificulta la gestió de la malaltia pels pics d’insulina que provoca.

També cal tenir en compte que els metalls pesants, que s’acumulen a poc a poc a l’organisme, poden agreujar el dolor articular. Una dieta el més pura i depurativa possible t’ajudarà a eliminar-los de manera natural. Per això, és convenient evitar aliments refinats i tractats químicament, l’excés de sucre, proteïna animal, alcohol, cafè i farines refinades. Tots aquests aliments augmenten l’acidesa del cos, la qual cosa pot afavorir la pèrdua de calci per mitjà de l’orina.

Vols mantenir les articulacions a ratlla? Comences a notar molèsties o dolor a les articulacions? Vine a la farmàcia i t’assessorarem sobre quins productes et poden anar millor!